dinsdag 7 februari 2017

Wat Phra Phutthabat Tak PhaEr zijn in Thailand tientallen tempels waarvan de naam begint met Phra Phutthabat. Dat wil zeggen dat er in die tempel een voetafdruk is van boedda.


De wat phra phutthabat tak pha is ver van de bewoonde wereld in het Pa Sang district ten zuiden van Lamphun.


Locatie : Wat Phraphutthabat Tak Pha Makok, Pa Sang District, Lamphun 51120, Thailand
Breedtegraad: 18.454742 | Lengtegraad: 98.921744


Google maps : KLIK HIER

Vanuit Chiangmai is het makkelijk te vinden en de rit er naartoe duurt iets langer dan een uur, afhankelijk van de route die je neemt. Wij reden via de 106 richting Lamphun, dus langs de mooie "bomenlaan" bij Saraphi . Lees wat Sjon Hauser over deze bomen schrijft :

 http://www.sjonhauser.nl/dipterocarps-trees-dominating-the-forests-of-tropical-asia.html


De tempel en bijbehorende gebouwen zijn erg mooi, maar er waren buiten ons (3) slechts 2 andere bezoekers. En uiteraard zagen we de voetafdruk van boedda:


Je moet natuurlijk wel boeddist zijn om te geloven dat deze voetafdrukken van boedda zijn. Ik maakte er gisteren wat grapjes over tegen een Thaise vrouw en ze kon er wel om lachen.......Omdat deze tempel in de bossen en bergen staat dragen de monniken rode gewaden in plaats van de gebruikelijke oranje gewaden. De zogenaamde forest monks.


Elders las ik dat de rode gewaden door monniken uit Tibet en Myanmar gedragen worden dus is het me niet geheel duidelijk wat het verschil is tussen de oranje en donkerrode gewaden.

Achter de tempel op een heuvel, en op slechts 5 minuten rijden staat een Chedi, namelijk Phrathat Chedi Si Khruba.

We liepen boven ook wat rond en ik maakte weer wat foto's. Helaas staat de chedi op dit moment in de steigers. 


Er is een lange trap naar beneden dus liep ik samen met mijn reisgenoot naar beneden waar onze vriend met zijn auto op ons stond te wachten.Alle foto's van Wat Phraphutthabat en Phrathat Chedi Si Khruba  staan : KLIK HIER


maandag 6 februari 2017

Wat Umong Chiangmai
In Thailand zijn duizenden tempels, de een nog mooier dan de andere. Er zijn ook veel toeristische tempels zoals in Bangkok Wat Po, Wat Phra Kaew enz, en in Chiangmai bijvoorbeeld de Wat Doi Suthep.

Ik bezoek graag afgelegen niet toeristische tempelcomplexen op heuvels of bergen, er zitten erg mooie bij, dit keer de Wat Umong bij Chiangmai.

Deze tempel is vlak bij de hoofdweg 121, achter het vliegveld. Vanuit de oude stad is het ongeveer 8 kilometer, De juiste lokatie is : KLIK HIER

Coordinaten :

Wat Umong Su Thep, Mueang Chiang Mai District, Chiang Mai 50200, Thailand
Breedtegraad: 18.78334 | Lengtegraad: 98.951194Als je geen eigen vervoer hebt kan je een rood busje nemen, "rot daeng", en een prijsafspraak maken zodat de chauffeur op je wacht om terug te rijden.  https://en.wikipedia.org/wiki/Songthaew

De tempel is op een groot terrein en een gedeelte is in een grot. In een tuin staan honderden oude beelden waarvan de waarde wellicht erg hoog zal zijn.Toen wij er waren werd er net een foto reportage van een bruidspaar gemaakt.
Kijk eens wat lief.De beeldentuin is een prima object om mooie foto's te maken, dus deed ik dat ook.
Er is ook nog een klein museum en een visvijver. Echter niet om te vissen maar om de vissen te voeren. Brood en korrels zijn voor 10 baht te koop. Er heerst echter een ware duivenplaag die graag gemorst brood en korrels opeten .


Alle foto's van Wat Umong : KLIK HIER
Bloemencorso Chiangmai 2017

Op 4 Februari werd in Chiangmai het 41e bloemencorso gehouden. Het is een onderdeel van het Chiangmai Flowerfestival dat ieder jaar in het eerste weekend van Februari gehouden wordt.

Het bloemencorso wordt dan op de eerste Zaterdag van Februari gehouden.


Rond 0800 uur in de ochtend begint het bloemencorso al, dan is het net 20 graden en kunnen de deelnemers fris aan de kilometers lange route beginnen. Het begint allemaal bij de Narawat brug en gaat via de Thapae Gate naar de "moat". De moat is de vierkante grachtengordel die "rond" het oude gedeelte van Chiangmai ligt. Letterlijk vertaald is moat een slotgracht.

De route gaat dus via de moat naar het Buat Hat park waar de praalwagens de hele dag nog te zien zijn.


De optocht duurt uren en ligt regelmatig stil om de deelnemers te laten rusten of door andere omstandigheden.


De elektriciteits kabels hangen langs een gedeelte van de route erg laag en om de praalwagens er door te kunnen laten worden de kabels met stokken omhoog gehouden. Bij de Loi Kroh Road leverde dat een vertraging op van 15 tot 20 minuten. Als je dus in een van de volgende jaren de optocht wilt bekijken en langs de gracht wilt gaan staan is 0930- 1000 uur vroeg genoeg.


In de optocht zijn dus veel praalwagens, er lopen groepen van verenigingen mee en uiteraard ook een aantal muziek korpsen.
De muziek en show korpsen uit Thailand zijn erg goed, en tijdens het vierjarig muziek concours WMC  in Kerkrade winnen Thaise showkorpsen vaak de hoofdprijzen .Als je niet naar Thailand kunt reizen is een bezoek aan dit concours een aanrader. Dit jaar van 6 tot 30 Juli . Info :  http://www.wmc.nl/nl

Hier opnames van een Thaise band in Kerkrade 2013 :


Nog wat foto's van het bloemencorso :
Alle foto's van het bloemencorso staan :  KLIK HIER


Info :

http://www.festivalsofthailand.com/chiang-mai-flower-festival/

http://chiangmaibest.com/chiang-mai-flower-festival/

https://en.wikipedia.org/wiki/Chiang_Mai_Flower_Festival