zaterdag 2 januari 2016

Kwan Riam Floating Market

Inmiddels ben ik alweer twee maanden in Thailand , hoofdzakelijk in Bangkok. De tijd gaat snel en over precies vier weken hoop ik na deze overwintering weer de sleutel in het slot van de  deur thuis in Nederland te kunnen steken. Maar is het wel een overwintering , in Nederland is de temperatuur nog niet onder de 0 graden geweest , of zal dat pas gaan gebeuren als ik weer thuis ben ? ...............


De Kwan Riam Floating Market ligt tussen Soi Serithai 60 en Soi Ramkhamhaeng 187. Ze is gelegen tussen twee tempels, de Wat Bamphen en de Wat Bamphen Tai. De markt biedt een prachtig uitzicht op het SanSaeb kanaal en is geopend op Zaterdag en Zondag en op feestdagen van 7.00 uur tot 21.00 uur.

Als je heel erg vroeg bent kan je zien hoe de monniken van de beide tempels met een bootje over de klong varen en hun eten van de bewoners krijgen .

Ik ging met  bus 514 vanaf RatchadaPhisek waar ik met de metro heengegaan was. Ik stapte uit bij Soi 187 op de Ramkhamhaeng Road . Het was stil op de weg en zodoende  was ik er al behoorlijk vroeg , rond 1000 uur. 

Ik was er totaal zo'n 2 uurtjes , toen ik er kwam was het stil maar na die twee uurtjes , rond 1200 uur was er bijna geen doorkomen meer aan. De niet Aziatische toeristen waren op een hand te tellen .

Ik maakte vanaf de markt ook nog een boot tochtje over de Saen Saeb Khlong , naar Minburi , en twee meisjes van de tempelschool speelden de gids op de boot en vertelden in het Thais waar we allemaal langskwamen . Erg leuk al verstond ik er niets van !! Al met al een leuke ervaring en voor herhaling vatbaar , de beide tempels zijn ook te bezoeken , en bij de tempels zijn ook markten waar je vooral levende visjes kan kopen om ze de vrijheid te geven in de klong. Dat zal wel met het boeddisme te maken hebben ,maar of de vissen het overleven in die stinkende klong weet ik niet.  Ik zag mensen brood in de klong gooien . Waar normaal de vissen als echte gekken op het brood afkomen bleef het hier stil................

De toergidsen

Even lachen tijdens het maken van groene curryAlle foto's : Klik Hier


De Nederlandse kennis die ik eergisteren verwelkomde op het vliegveld had ik zojuist aan de telefoon.  Laat dit tevens een tip zijn voor mensen die "goedkoop" willen doen . Neem altijd een taxi bij de balie , je hebt dan tevens de gegevens van de chauffeur.
Mijn kennis wilde dus een taxi nemen vanaf de vertrekhal , dat is illegaal maar zo gaat het al jaren.  Hij had een afspraak voor 1500 baht hetgeen ik zelf gehoord heb want ik was er bij.

Nog vóór ze het vliegveld af waren vroeg de chauffeur 2000 baht want het was druk . Mijn kennis weigerde en toen wilde de chauffeur hem afzetten bij een terrein waar minibusjes vertrekken.  Uiteindelijk is mijn kennis overgestapt op een andere taxi die hem wel naar Pattaya bracht voor 1500 baht , zonder de andere chauffeur iets te betalen. Of dit tot heftige discussie heeft geleid heb ik maar niet gevraagd.

Dit verhaal komt regelmatig voor, dus een gewaarschuwd mens ..........als ik met een koffer aankom wil ik zowieso niet met de bus, wat hij eigenlijk van plan was,  en bestel al van te voren een taxi uit Pattaya , als dat mijn reisdoel is.

Morgen wil ik weer iets aparts gaan bekijken en hoop dat dat net als mijn reisdoel vandaag goed gaat lukken , dan vergeet ik de "bloopers" van de voorgaande dagen.

Ik wil een live uitzending gaan bekijken van TV 7 Muay Thai boksen .......................................

Wordt vervolgd

Groeten uit Bangkok

Rene


vrijdag 1 januari 2016

Wat Bowonniwet

Gisteren had ik mijn "laatste rustdag"............

Ik ging gisteren naar het Suvarnabhumi vliegveld om een kennis uit Rotterdam te verwelkomen. Hij vloog met Emirates en dus zocht ik naar de aankomst tijd .  Ik wist ook dat hij altijd met de bus naar Pattaya gaat dus stond ik strategisch in de buurt van de balie opgesteld. Op een gegeven moment zag ik hem van de rolbaan naar beneden komen , dat was rond 1315 uur.  Ik had al gezien dat de bussen door de enorme drukte al tot 1600 uur vol zaten.

Toen hij bij de balie stond zag ik aan zijn gezicht dat hij niet blij was en ik kwam toen tevoorschijn en maakte snel een foto...........die zal ik maar niet op mijn blog zetten want zijn gezicht was niet vrolijk. Dan maar een taxi , en ik hielp hem met zijn bagage naar de taxi balie . Ook daar stond een enorme rij dus gingen we naar boven naar de vertrekhal om een taxi voor hem te zoeken. Nou zoeken hoeft niet daar want ze staan al naar je te zwaaien als ze je aan zien komen. Officieel mogen ze hier geen passagiers oppikken. Soms wordt er streng gecontroleerd maar nu niet. Voor 1500 baht mocht mijn kennis mee naar Pattaya .

Vandaag is het dus 1 Januari en ik wens al mijn vrienden en vriendinnen , lezers , volgers enz enz een Gelukkig Nieuwjaar.


Als ik het goed begrepen heb gaan veel Thaise mensen op Nieuwjaarsdag naar 9 tempels , ik hield het er maar bij een , de Wat Bowonniwet. Ik was daar nog niet eerder. De tempel is op korte loopafstand van de bekende Khaosan Road.
Ik had wel verwacht dat het daar druk zou zijn en dat was het ook. Mede door het overlijden van de Supreme Patriarch en abbott van deze tempel, somdet phra nyanasamvara. 
Dat is al weer 2 jaar geleden ,maar hij is pas halverwege December van het afgelopen jaar gecremeerd. Zo gaat dat in het Boeddisme.


Zijn begrafenis-crematie was met oa een  processie zoals je hier tijdens de voorbereidingen  kan zien : 
In de tempel zijn amuletten en andere boeddistische zaken van deze monnik te koop en daar werd gretig gebruik van gemaakt , nog steeds na zijn overlijden 2 jaar geleden.

Alle foto's van deze tempel staan : Hier
Morgen wil ik een floating market gaan bezoeken buiten Bangkok . Ik hoop dat het gaat lukken want ik heb dat zoals gebruikelijk met de bus gepland.   Op Google staat dat deze floating market permanent is gesloten .............dus wordt dat ook weer een verrassing .


woensdag 30 december 2015

Ik ben er nog hoor

Het gaat nu al drie dagen niet zoals ik het graag zou willen. Met mij gaat het naar omstandigheden goed hoor , behalve de inmiddels chronische pijn in mijn linkerbeen .  Ik ga er aan wennen ..........maar niet heus.

Afgelopen Maandag wilde ik naar de herdenking van de kroning van een van de vorige Koningen van Thailand , Taksin. dat is ieder jaar op 28 December bij het standbeeld op Wong Wian Yai , aan de andere kant van de rivier

https://nl.wikipedia.org/wiki/Taksin

Afijn toen ik er aankwam was er niets te doen , wellicht was ik te vroeg, de meeste evenementen vinden laat in de middag of avond plaats , vanwege de hitte overdag. Jammer maar niet getreurd.

Gisteren , Dinsdag , wilde ik een Chinese pagoda bezoeken , dat zijn mooie gebouwen die er als een toren uit zien.

Maar helaas , de pagoda staat in de steigers en dan kan je het vergeten om mooie foto's te maken .  Het blijft dus op mijn "to do" lijst staan.

Nou , vandaag dan maar , drie keer is scheepsrecht toch.  Ik kom al bijna 40 jaar in Thailand en heb nog nooit het Zomerpaleis in Bang Pa in bezocht, een zeer fotogeniek paleis. Prachtig gelegen aan de rivier en ten zuiden van Ayutthaya   http://thailandforvisitors.com/central/ayuthaya/bang-pa-in/

Ik wilde de trein van 0925 nemen en had al een kaartje gekocht voor de 90 minuten durende rit. En dat was een rib uit mijn lijf ,maar liefst 12 baht (  € 0,30 ) . De trein stond ruim op tijd langs het perron en zat 25 minuten voor vertrek al goed vol.  Onderweg werd het steeds drukker en drukker , het looppad stond vol en er stonden zelfs mensen op de treeplank.  Ja dat kan hier allemaal , This Is Thailand.

Eindelijk had ik het door , het is 30 December , en dan loopt Bangkok bijna letterlijk leeg omdat de mensen bij familie buiten de stad op bezoek gaan , het wordt soms wel eens een exodus genoemd.
Dus had ik een verkeerde dag uitgekozen om naar Bang Pa In te gaan , en ben ik bij het vliegveld Don Muang uitgestapt omdat ik het gevoel kreeg in een sardine blikje te zitten ,en voelde me daar niet lekker bij.  Wellicht probeer ik het volgende week nog een keer. Geen probleem , ik heb de tijd en alles waar ik deze reis niet aan toe kom blijft staan tot de volgende keer.

Ik keek nog wat rond op het vliegveld omdat daar vorige week de oude Terminal 2 weer in gebruik is genomen. Terminal 1 is nu voor Internationale vluchten en Terminal 2 voor binnenlandse vluchten. 

Het scannen van de koffers is een aparte belevenis. Als je ingechecked hebt gaat je koffer op de band en wordt daarna gescand. Je kan dat zelf volgen op een monitor . Als je koffer niet "goed" is bevonden gaat hij naar rechts en anders naar links.  Naar rechts betekent dat je koffer opnieuw gecontroleerd moet worden . Je moet je dan melden .Als je al doorgelopen bent wordt je omgeroepen.  Een dure en tijdrovende manier om koffers te checken , en dat bij iedere incheck rij. Als je dat doet vóór het inchecken is dat veel makkelijker .Zo doen ze het nog wel in Terminal 1.  Ze hebben hier wel vaker goede plannetjes ......

Wat ik morgen en de komende dagen ga doen weet ik nu nog niet , ik ben bang voor de 4e keer op rij mijn neus te stoten  


Voor morgenavond wens ik iedereen in Nederland en Thailand ,of elders, in ieder geval een fijne jaarwisseling en de beste wensen voor 2016 , of hier in Thailand 2559